Żywność tylko w odpowiednim magazynie

Warunki przechowywania żywności to podstawa w branży gastronomicznej i nie tylko. Nie można sobie pozwolić, by produkty spożywcze umieszczać w nieodpowiednim, niezabezpieczonym czy zbyt ciasnym miejscu. Ma to znaczenie zarówno dla utrzymania wysokiej jakości produktu, jak i w ogóle dla jego świeżości. Nie ma znaczenia, o jaki rodzaj asortymentu chodzi, w każdym przypadku żywność musi być magazynowana we właściwych warunkach, co narzucają między innymi przepisy.

Jaki magazyn odpowiedni?

Wiele kwestii wpływa na jakość żywności, która trafia do sklepów czy lokali gastronomicznych. Oczywiście magazynowanie produktów spożywczych to kluczowy aspekt. Pomieszczenie czy zbiornik, w jakim umieszczane są tego typu produkty, daje gwarancję tego, iż asortyment nie ulegnie zepsuciu pod wpływem nieodpowiedniej temperatury czy działania szkodników lub zanieczyszczeń.

Przede wszystkim więc magazyn powinien być wykonany z właściwych elementów oraz odpowiednio utrzymywany. Konieczność częstego czyszczenia powierzchni ma wpływ na to, z jakich materiałów powinny być wykonane podłogi oraz ściany magazynu. Utrzymywanie higieny ma ogromne znaczenie, a więc chodzi nie tylko o mycie, ale i o zabezpieczenie przed pleśnią i tym podobnymi. Pomieszczenia muszą też być chronione przed dostępem na przykład owadów.

Ważna jest temperatura

Kolejną istotną kwestią, w zasadzie to najważniejszą, jest zapewnienie odpowiedniej temperatury, która pozwoli przechowywać produkty spożywcze przez określony czas. Dla jednych artykułów jest to dłuższy okres, a dla innych krótszy, w którym można je spożywać. We właściwej temperaturze przechowywanie jest skuteczne i zapewnia wysoką jakość produktu.

Oczywiście jeśli mowa o temperaturze, to wiadomo, że w magazynie nie ma prawa zdarzyć się sytuacja, w której brakuje prądu i nagle chłodzenie zostaje wyłączone. Dodatkowe agregaty lub zasilanie awaryjne sprawiają, iż pod tym względem jest zdecydowanie bezpieczniej. I jeszcze wielkość, czyli aspekt, od którego wielokrotnie zaczyna się rozmawiać na temat magazynowania produktów. Bez właściwej powierzchni ten proces może być mniej efektywny.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*