Wymagania dotyczące transportu żywności

Transport

Właściwy przewóz żywności a zdrowie konsumentów

Zanim produkty spożywcze trafią do sklepów i na nasze stoły, to w pierwszej kolejności czeka je długa droga. To właśnie transport artykułów spożywczych jest najistotniejszym etapem mającym na celu ochronę odpowiedniego poziomu jakości żywności. Firmy logistyczne są zobligowane do przeprowadzenia w możliwie najszybszy sposób przewozu wraz z uwzględnieniem wszelkich wymogów określonych w prawie.

Transport artykułów spożywczych zależy od ich rodzajów

Artykułami spożywczymi są np. drób, ziemniaki czy mleko. Można wymieniać ich bezliku, lecz każda z grup asortymentowych posiada wiele indywidualnych cech. Właściwości, stan skupienia oraz sposoby opakowania, to wszystko wiąże się z zastosowaniem odrębnych standardów przez przewoźnika. W inny sposób będzie przebiegać transport artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, a inaczej te wywodzące się od roślin.

Prawa regulujące wymagania dotyczące transportu żywności

Prawem unijnym, które dotyczy tego sektora produktów, to ustawa o bezpieczeństwie żywności Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych. Oprócz tego istotne jest rozporządzenie z tego samego dnia ustanawiające szczególne przepisy w odniesienie do żywności pochodzenia zwierzęcego. Na każdym przewoźniku spoczywa obowiązek rejestracji i zatwierdzenia pojazdów do transportu produktów żywnościowych. Organem państwowym odpowiadającym za to jest inspektorat sanitarny.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*