Warunki i przepisy dotyczące przewozu mięsa

Charakterystyka mięsa jako surowca

To właśnie mięso sprawia niekiedy najwięcej problemów przewoźnikom. Wszystko za sprawą tego, że jest to surowiec nietrwały mikrobiologicznie. Jego zdatność do spożycia, jakość uzależniona jest od czasu i warunków przechowywania oraz tego, czy dany produkt jest opakowany czy też nie. Stąd też każdy etap zanim mięso trafi na stół konsumenta jest niezwykle ważny, w tym także przewóz. Temperatura kontrolowana w tym przypadku odgrywa kluczową rolę. Od firm logistycznych wymaga się zachowania odpowiednich warunków.

Żywność przechowywana w warunkach chłodniczych a żywność mrożona

Mięso, które dostarcza się w warunkach chłodniczych należy odróżnić od podobnych tego typu już zamrożonych produktów. Wynika to głównie z większego wpływu zmian temperatury. Z tego względu istotne jest ciągłe monitorowanie i kontrolowanie temperatury w chłodniach, gdy przewoźnik ma do czynienia z żywnością łatwo psującą się.

Optymalne temperatury przechowywania produktów mięsnych

W zależności od rodzaju, gatunku mięsa dostawcy muszą dostosować swoje chłodnie, aby spełniały konkretne warunki. Mięso świeże transportowane powinno być w temperaturze do 4°C, podobnie jak drób świeży, podroby. Z kolei już mięso mrożone transportuje się w warunkach w przedziale od -18°C do -30°C. Natomiast drób mrożony i podroby przewozi się w temperaturze do -22°C. Jeśli dojdzie do niekontrolowanych zmian wymienionych warunków, to może dojść do szybszego rozwoju mikroorganizmów w surowcu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*