Transport żywności a odbiór sanepidu

Transport

Transport artykułów spożywczych to duża odpowiedzialność!

W momencie, gdy dany przewoźnik decyduje się na transport artykułów spożywczych musi przestrzegać obowiązujących przepisów, aby z powodzeniem przejść odbiór sanepidu. Spełnienie wszystkich wymagań, przygotowanie odpowiednich dokumentów oraz dostosowanie pojazdu to kluczowe kwestie, na które zwraca szczególną uwagę sanepid. Jak sprawić, aby kontrola odbyła się z powodzeniem?

Jakie wymagania musi spełnić samochód do transportu?

Każdy z artykułów spożywczych powinien znaleźć się w specjalnie przeznaczonym do tego pojemniku. Opakowanie musi mieć zatwierdzony atest na kontakt z żywnością. Pojemnik nie może być stosowany do przewożenia innych produktów ze względu na doprowadzenia do zanieczyszczeń. Dzięki temu transport artykułów spożywczych odbędzie się bez zakłóceń, żywność nie będzie miała bezpośredniego kontaktu z nawierzchnią samochodu. Pojazd musi być utrzymywany w dobrym stanie technicznym oraz należy go myć z należytą starannością i częstotliwością.

Przewóz w temperaturze kontrolowanej

To na co najbardziej uczula się przewoźników to z pewnością systematyczna kontrola temperatury. Transport artykułów spożywczych wymaga warunków chłodniczych w pojeździe. Konieczne jest odnotowywanie wskaźników, aby te znalazły się w obowiązkowej dokumentacji. Samochód dostawczy powinien być wyposażony w wysokiej jakości agregat chłodniczy. Zanim nastąpi transport artykułów spożywczych, to najpierw należy przygotować wymaganą temperaturę we wnętrzu auta.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*