Podstawy logistyki płynnych produktów spożywczych

Transport

Prawdziwe wyzwanie dla operatorów

Dostarczanie płynnych produktów spożywczych wymaga odpowiedniego przygotowania od firmy logistycznej. Choćby kilka niewielkich niedociągnięć w transporcie może doprowadzić do zniszczenia towaru. Transport artykułów spożywczych w postaci płynnej jest trudnym rodzajem zleceń do realizacji, gdyż o obniżenie jakości przewożonych produktów może mieć konsekwencje w postaci ogromnych strat finansowych. Niekiedy stanowi też realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Oczekiwania klientów a możliwości transportu płynnych produktów spożywczych

Stale rosnąca konkurencja na rynku artykułów spożywczych jeszcze bardziej zwiększyła oczekiwania po stronie konsumentów. Oczekuje się określonego poziomu jakości, w przeciwnym wypadku producenci żywności nie uzyskają zwrotu z dokonanych inwestycji. Transport artykułów spożywczych w postaci płynnej obowiązkowi odbywa się specjalistycznym taborem, który spełnia wszelkie niezbędne certyfikaty i przepisy.

Warunek konieczny – wzorowa terminowość

Nie tylko klienci wymagają szybkiej reakcji na każdym poziomie procesu transportowego. Firmy transportowe szczególnie w przypadku towarów o krótkim terminie przydatności muszą wywiązać się z nich w bardzo krótkim czasie. Przewoźnicy w całym łańcuchu logistycznym artykułów spożywczych muszą także regulować wszystkie kwestie formalno-prawne, które  związane są z wykonywaniem międzynarodowego transportu drogowego towarów.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*