Jakie produkty wymagają transportu w temperaturze kontrolowanej?

Transport chłodniczy należy do jednego z najprężniej rozwijających się segmentów logistyki. Coraz częściej wykorzystywany jest przez przedsiębiorstwa z różnorodnych branż. Przewożenie towarów w temperaturze kontrolowanej pozwala na zachowanie odpowiedniej świeżości wielu produktów. Przedsiębiorstwa z branży farmaceutycznej, rolniczej, spożywczej oraz chemicznej i kosmetycznej mogą korzystać z tego rozwiązania, co pozwoli na transport niebezpiecznych oraz delikatnych towarów bez ryzyka obniżenia ich jakości.

Zapotrzebowanie na wyspecjalizowaną flotę

Odpowiednie przystosowanie pojazdów jest warunkiem koniecznym, aby umożliwić transport towarów wymagających spełnienia określonych parametrów termicznych. Tylko specjalnie zaadaptowana flota zapewni efektywny przewóz. Temperatura kontrolowana może wahać się w granicach od 25°C do -25°C. Pojazdy wyposażone w specjalistyczny sprzęt chłodniczy umożliwiają także przewożenie produktów w kilku strefach temperaturowych w tym samym czasie.

Które produkty wymagają przewozu w temperaturze kontrolowanej?

Zakres towarów, które w utrzymaniu swojej jakości podczas transportu wymagają odpowiedniej temperatury jest bardzo szeroki. To zazwyczaj produkty o krótkim czasie do spożycia, szybko psujące się, nietrwałe. W chłodniach przewozi się przede wszystkim wyroby i półprodukty mięsne, odczynniki chemiczne, wyroby cukiernicze, towary żywnościowe pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, kosmetyki, leki, ryby i owoce morza. Transportowanie w odpowiednich warunkach dotyczy także napojów alkoholowych i wszelkiego rodzaju ładunków niebezpiecznych.

Transport chłodniczy objęty licznymi normami prawnymi

Przewóz, temperatura kontrolowana, te pojęcia łączą się z licznymi regulacjami prawnymi. Firmy trudniące się takim rodzajem działalności muszą być wyposażone w bogate pakiety ubezpieczeniowe w celu zabezpieczenia transportowanych towarów. Ponadto wymagane jest przestrzeganie wymogów prawa międzynarodowego w tym zakresie, jak np. ATP.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*