Jaki przewóz wymaga zezwolenia?

Transportowanie żywności to ogromna odpowiedzialność. Przewozy produktów spożywczych to nieodłączny element całego ogólnoeuropejskiego oraz krajowego łańcucha dostaw. W końcu od tego będzie zależeć zdrowie konsumentów. Jeżeli więc dostarczanie produktów ma być realizowane zgodnie z normami unijnymi i krajowymi, to spedycja musi przewidywać chłodnie mobilne najnowszego typu. Taki specyficzny rodzaj transportowania będzie wymagać od inwestorów, a także realizatorów takich zleceń ogromnej dokładności w sferze wykonanej pracy.

Zachowane muszą być najwyższe standardy i niezwykła staranność pracownicza. Innymi słowy, transport chłodniczy to bardzo restrykcyjne przepisy sanitarne stosowane w praktyce od punktu startowego do docelowego. Na przepisy zwracać uwagę muszą, więc firma logistyczna, spedycyjna i te, które pośredniczą w taki zleceniach. Niemniej ważną rolę będzie odgrywać świadomość kierowcy, który bardzo często także posiada własną firmę i jest podwykonawcą takich zleceń.

Rola przewoźnika w transportowaniu żywności

Jak łatwo się domyślić przewoźnik, który będzie realizować takie usługi, musi mieć świadomość spełnienia wszystkich najbardziej restrykcyjnych warunków, które dotyczą konserwowania żywności lub utrzymania w odpowiedniej temperaturze. Chodzi o to, aby transport, jaki realizuje chłodnia mobilna, gwarantował nie tylko wysoką ujemną temperaturę, ale także niższą. Przewoźnicy stale, więc muszą monitorować zmieniającej się przepisy, które będą obowiązywały w Polsce lub w innych krajach europejskich.

To musi być także stała aktualizacja informacji dostępnych w przestrzeni internetowej. Trzeba wdrażać rozmaite systemy, a także starać się o pozyskanie odpowiednich certyfikatów. Każda np. chłodnia do mleka musi mieć odpowiednie parametry. To będzie związane nie tylko z samą przyczepą, ale również pojazdem. Musi mieć odpowiednią nośność, ale liczą się także kwestie najbardziej praktyczne. W przewożeniu żywności istotne są np. ilości kilometrów pokonywane w przeciągu konkretnego czasu.

Wyzwania przed transportem spożywczym

Od dziesięcioleci transport żywności stanowił główny element gospodarki w każdym regionie świata, ale przed branżą zawsze stoją największe wyzwania. Przede wszystkim największym problemem dla wszystkich wykonawców takich zleceń i kierowców jest po prostu presja czasu. Firmy spedycyjne i logistyczne zawsze otrzymują konkretne wytyczne nie tylko w zakresie przepisów, ale również, odnosząc się do terminów.

Najczęściej, jeżeli jest realizowany transport artykułów żywnościowych, to musi się on odbywać po prostu błyskawicznie. Większość produktów ma krótki termin ważności, a szczególnie chodzi przecież o warzywa i owoce. Sprawa jest bardziej skomplikowana, gdy chodzi o produkty mrożone. Tu zawsze należy zainwestować w pojazdy takie jak samochód z chłodnią. Muszą funkcjonować niezawodnie, bo w przypadku potencjalnej awarii straty mogą być monstrualne. Pamiętajmy też, że łamanie przepisów lub nieposiadanie zezwolenia na przewóz żywności będzie skutkować sankcjami karnymi.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*