Jak przygotować samochód dostawczy do przewozu towarów w warunkach chłodniczych?

Powszedniość transportu chłodniczego

Transport w różnych formach towarzyszy każdemu człowiekowi niemal na co dzień. Zapotrzebowanie na wiele produktów sprawiła, że dostarczanie ich musi odbywać się często z wykorzystaniem samochodu wyposażonego w chłodnie. Dla wielu firm logistycznych dużą część zarobków stanowi typu przewóz. Temperatura kontrolowana wymagana jest nie tylko wobec produktów spożywczych, ale także kosmetyków czy też asortymentu medycznego.

Podstawy biznesu chłodniczego

W Polsce nadal najwięcej wozi się produktów spożywczych, tj. mięs, owoców, warzyw oraz nabiał. Wspomniane towary wymagają przewozu w temperaturze kontrolowanej. Stąd też samochody wyposażone są w specjalne agregaty, a te dostosowane do transportu mięsa dodatkowo powinny zawierać specjalne haki. Brak samochodu z chłodnią wyklucza dostawę wielu produktów na rynku. Stąd też niektóre firmy korzystają z pomocy specjalistów, którzy zajmują się modyfikacją samochodów.

Samochody chłodnicze – wąskie i specyficzne zastosowanie

Odpowiednio dobrany samochód pod potrzeby chłodnicze może stać się dla niejednej firmy logistycznej dużą szansą na zarobek. Jednak należy pamiętać także o komforcie kierowcy, który będzie odpowiedzialny za dostarczenie ładunku na czas. Stąd też istotną kwestią jest dobór właściwego modelu pojazdu. Chłodnię można samodzielnie przygotować, wymaga to fachowej wiedzy konstruktorskiej. Niezbędne agregaty muszą być dostosowane do rodzaju przewożonych towarów.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*