Jak przechowywać żywność?

Skuteczne przechowywanie żywności to oczywiście dylemat nie tylko i wyłącznie klientów, ale w głównie przedsiębiorców. Oczywiście w domu nie mamy z tym większych problemów, bo zwykle nasze bieżące zakupy spożywcze są trzymane w lodówce lub zamrażarce. Gdy w grę wchodzi bardzo poważna spedycja, to chłodnie muszą być ogromne. Pamiętajmy też o tym, że tego typu przedsiębiorstwa będą stawiały nie tylko i łącznie na profesjonalne duże ciężarowe pojazdy powszechnie nazywane jeżdżącymi lodówkami. Liczy się również duże zaplecze stacjonarne. Aby transport chłodniczy mógł być realizowany z powodzeniem, każda taka firma musi mieć na terenie swojej nieruchomości duże magazyny, w których również można przechowywać żywność, zanim będzie zapakowana na ciężarówki. Oczywiście wszystko jest regulowane przez odpowiednie przepisy, które obowiązują na terenie Unii Europejskiej i poszczególnych krajów członkowskich. Żaden inwestor, który działa w transporcie, nie musi się, więc zastanawiać nad takimi działaniami.

Profilaktyka przechowywania żywności

Oczywiście nie jest wielką filozofią zakupić profesjonalny pojazd lub zbudować odpowiednio duże hale, w których będzie składowana żywność. Zwróćmy też jednak uwagę na to, że firmy transportowe muszą o swoje chłodnie dbać i to regularnie. Przechowywanie żywności będzie tylko i wyłącznie wtedy zgodne z normami europejskimi, jeżeli będziemy dbali, ogólnie mówiąc o czystość. Nie bez powodu, więc wiele firm będzie współpracować z przedsiębiorcami, którzy będą realizowali kontrole i ewentualną dezynfekcję. Część podmiotów gospodarczych działających w transporcie będzie samodzielnie czyścić chłodnie do mleka, a inne będą z kolei stawiały właśnie na wykonawców zewnętrznych. Wszystko zależy od zasobów finansowych. Paradoksalnie jednak im więcej będziemy inwestowali w takie czyszczące działania profilaktyczne, tym bardziej możemy zaoszczędzić. Unikniemy wtedy na pewno przykrych skutków kontroli, które mogą stwierdzić jakieś niedociągnięcia i złamanie przepisów.

Skuteczny outsourcing spedycyjny

Ciekawą tendencją w branży transportu i spedycji związanej ściśle z przechowywaniem żywności w chłodniach jest stawianie na outsourcing. Z jakiego powodu? Ponieważ jest to o wiele wygodniejsze. Zamiast się nieustannie martwić o to, czy spełniamy wszystkie normy i czy nasz magazyn jest odpowiednio duży, o wiele praktyczniej jest zrzucić tę odpowiedzialność na inne firmy, które się wyspecjalizowały w magazynowaniu. Wówczas nas jako firmę spedycyjną może zainteresować stricte transport żywności. Okazuje się, że w praktyce wcale nie będą takie rozwiązania generowały dużych kosztów. Powodem jest coraz większa konkurencja na rynku takich firm outsourcingowych, a więc jednocześnie wymusza to spadek cen za takie usługi. W efekcie więc nasz samochód z chłodnią będzie podjeżdżać tylko do lokalnego magazynu, gdzie jest składowana naszą żywność, aby dokonać załadunku lub rozładunku. Podwykonawcy sami też muszą dbać o przestrzeganie przepisów, ich aktualizację.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*